Hotel Nap partij | KAATSVERENIGING TERSCHELLING

Lolke Bierma, een vaste gast van de wal, had reclame gemaakt bij zijn kaatsvereniging Amsterdam, en kwam met 5 leden aangetreden. Evert Wendelaar en Teake Hoekstra kwamen voor meer, na een tweede en derde prijs bij de vorige partij, Arie, Rixt en Sjoerd Hettinga wilden de familienaam hoog houden, en Pier Minnema en Henri Meyer dachten ook wel een kansje te maken voor de titel. Aangevuld met de harde kern van eigen bodem, waren er dus 21 kaatsers om 11 uur op het kaatsveld in Hoorn. En zij hadden misschien een betere kijk op het weer dan de mensen uit het Bildt, want op een paar buitjes na, was het prachtig weer om te kaatsen.


Na loting werd door de voorzitter een paar regels uitgelegd, die bij ons op Terschelling gelden bij het poule kaatsen, aangezien we niet lid zijn van de KNKB, volgen we niet altijd de regels van de wal, vandaar.


Lolke gaf aan dat het leuk was dat Amsterdam mee mocht doen en dat ze een cadeau hadden voor de kaatsvereniging, en dat ze hoopten dat het een mooie plaats in de keet mocht krijgen. Dus prijkt vanaf nu een mooie Amsterdams paaltje in de keet.

In poule 1 nam partuur Rein Jan het op tegen partuur Bas, en hadden moeite in het perk met de goede opslag van Nynke. Sjoerd moest als een echte diesel eerst op gang komen, er werd nog gewisseld in het perk, maar de achterstand was al gemaakt en niet meer in te halen. Met 3-5 4-6 ging de winst naar Bas en consorten.

Toen was het de beurt aan het partuur Evert, die het moest doen met de heel ervaren Fred en Roel. Ze gingen er met hart en ziel voor, maar het was wel veel gevraagd van deze 2 senioren op het veld. Het liep niet echt, en de partij was dan ook snel voorbij met een 5-0 6-4 overwinning voor Rein Jan, de op stoom gekomen Sjoerd en de prima opslaande Ilona.

De laatste partij in de poule leek voor Evert een herhaling te worden, al snel stonden ze weer achter met 3-0, maar verbeten werd er gestreden voor elk punt en kwamen ze terug in de wedstrijd. Twee maal op 6-6 leverde Roel een zitbal, en ging het eerst naar hun partuur. Het publiek was natuurlijk ook op de hand van de underdog, en jutte de boel nog eens even op. Nynke maakte echter weinig fouten, en het perk van Peter en Bas stonden nu op scherp. Wederom op 6-6, raakte Roel de bal helemaal verkeerd en kwam partuur Bas op een 5-3 voorsprong, waarna het laatste eerst werd gewonnen met 6-0.

Zij gingen dan ook naar de finale, partuur Rein Jan ging strijden voor de derde plaats, Evert, Fred en Roel konden genieten van een biertje en van de finales.


In poule 2 begon Partuur Maurice tegen partuur Lolke. Een partij die gelijk opging, met 2 dames goed aan de opslag, waar het perk spel van Lolke en Arie net iets beter was, dan dat van Maurice en Frank, 3-5 6-6.

In het andere perk versloeg Pier zich bij de eerste de beste bal, en moest geblesseerd verder tegen het goede partuur van Henri, Jacob en Sietske. Teake en Fokje gaven alles, maar konden deze tegenslag niet opvangen en verloren kansloos met 5-0 6-0. Snel werd (s)pier herstellende zalf opgehaald, en gelukkig kon Pier verder met de wedstrijd.

De tweede poulewedstrijd werd dan ook een stuk spannender. Partuur Henri moest diep gaan tegen het partuur van Maurice, pas bij 5-5 6-4 werd de strijd beslist in het voordeel van Henri. En bij de andere partij lieten Teake, Pier en Fokje zien dat ze er nog in geloofden. Zij maakten het Lolke, Arie en Annie nog best moeilijk, maar moesten toch berusten in een nederlaag van 5-3 6-0.

En dus moest de beslissing in de laatste poule wedstrijd vallen. Partuur Maurice gingen voor hun laatste kans, ze moesten ten eerste zelf winnen en hopen dat in de andere wedstrijd een van de parturen geen eerst zou halen. Het eerste lukte, zij wonnen met 5-3 6-6 van Teake en consorten. In de andere partij liep Henri naar een 3-0 voorsprong, maar daarna kwam het partuur van Lolke terug. Maar verder dan 3 eersten kwamen ze niet. Sietske stond prima op te slaan, en keerde menig bal, Jacob sloeg prima uit, en Henri was zeer sterk met opslag en perk spel. Lolke en Arie konden het net niet redden in het perk, en Annie miste nog wel eens het perk met haar opslag, terecht won partuur Henri met 5-3 6-0.

Dus werd er gestreden voor de derde plaats tussen de parturen van Lolke en Rein Jan, terwijl in het andere perk om de eerste plaats werd gekaatst tussen de parturen van Henri en Bas.

Het werd wel duidelijk dat er in poule 2 een wedstrijd meer was gespeeld, in beide finale partijen, waren de parturen van poule 2 vermoeid, en konden het niet meer opbrengen om er een echte strijd van te maken.

Rein Jan, Sjoerd en Ilona wonnen vrij eenvoudig van Lolke, Arie en Annie met 5-1 6-2.

In de finale probeerde het partuur Henri de wedstrijd nog te laten kantelen door te wisselen in het perk, maar veel hielp dit niet. Jacob gaf aan dat hij achterin niets kon raken, en al snel werd er weer gewisseld. Sietske liet niet merken dat ze zelf ook op was, en jutte haar partuur nog eens op. Het partuur van Bas, Peter en Nynke was echter ijzersterk, en liep rustig uit naar een 5-2 voorsprong, waarna in het laatste eerst nog 2 punten aan de tegenstander werd gegund, maar toen was het afgelopen.

Een terechte overwinning, Bas sterk achterin, met een goede 2-de opslag, Nynke, die alle partijen een prachtige en krachtige opslag heeft laten zien, en Peter sterk voorin.

Bijna unaniem werd Nynke door de kaatsers gekozen tot Koningin van deze partij, en mocht behalve de beker, de check en de krans ook nog de telegraaf mee naar Amsterdam nemen.

Verder is het ook nog wel de moeite waard om te vermelden dat Peter in alle partijen dit jaar in de prijzen is gevallen, en dat hij blij is eindelijk van het Joop Zoetemelk syndroom af te zijn, (hij werd 5 maal 2-de en een keer 3-de).

Zoals altijd werd het nog erg gezellig tijdens de nabespreking.

Het bestuur wil iedereen, die heeft bijgedragen aan het slagen van deze partij bedanken, en hoopt op weer zo veel inzet bij de laatste reguliere partij van dit jaar; de Schotse Luts partij, op 9 september in Midsland.


Alle uitslagen;

Partuur 1; Maurice Noorman, Frank Schaafsma, Rixt Hettinga

Partuur 2; Rein Jan Buren, Sjoerd Hettinga, Ilona Blanksma

Partuur 3; Lolke Bierma, Arie Hettinga, Annie Poelstra

Partuur 4; Evert Wendelaar, Fred Fiege, Roel Ewouds

Partuur 5; Teake Hoekstra, Pier Minnema, Fokje Siderius

Partuur 6; Bas Postma, Peter Draaisma, Nynke Brandsma

Partuur 7; Henri Meyer, Jacob Bergsma, Sietske de Bos


Poule 1;

Partuur 2 – Partuur 6; 3-5 4-6

Partuur 4 – Partuur 2; 0-5 4-6

Partuur 6 – Partuur 4; 5-3 0-6


Poule 2;

Partuur 1 – Partuur 3; 3-5 6-6

Partuur 5 – Partuur 7; 0-5 0-6

Partuur 3 – Partuur 5; 5-3 6-0

Partuur 7 – Partuur 1; 5-5 6-4

Partuur 1 – Partuur 5; 5-3 6-6

Partuur 3 – Partuur 7; 3-5 0-6


3-de/4-de plaats;

Partuur 2 – Partuur 3; 5-1 6-2


Finale;

Partuur 6 – Partuur 7; 5-2 6-4             Nynke Brandsma Koningin.