De Bakvis partij | KAATSVERENIGING TERSCHELLING


Terwijl de dag grijs en donker begon, had Fred vol goede moed vier perken uitgelegd om klaar te zijn voor een grote opkomst bij de Vishandel de Bakvis partij. De avond ervoor had Nederland de 3-de plaats bij het WK gewonnen, had Henk Hazet zijn 50-ste verjaardag gevierd, dus we verwachten veel vrolijke gezichten.

Om half 11 hadden zich 18 mannen en vrouwen opgegeven, en kon er geloot worden. Dit resulteerde in 6 sterke parturen, die verdeeld werden over 2 poules.

Dus werden er weer 2 perken opgeruimd, en kon er om 11 uur worden begonnen met kaatsen.

Het weer werd ook al snel beter, de zon begon zich te laten zien, het beloofde weer een mooie dag te worden.

In poule 1 ging het partuur Fabian Noordhuis voortvarend van start en zetten zij het partuur Ludwig Seerden al snel op een grote achterstand. Bij een 4-1 achterstand moest er wat gebeuren om de wedstrijd nog te keren, en nam Ludwig de voor best opslag over van Jos, waarna het nog een spannende wedstrijd werd. Langzaam kwamen ze terug, verbeten streden Fabian met Fred Fiege als voorinse, en Roel als voor best opslaander, om alsnog de laatste punten te winnen, maar Ludwig, met Peter Draaisma voorin, en Jos als voor minst opslaan, kregen de ballen nu net wat beter in het perk, en sloegen ze zelf net wat verder. De wedstrijd eindigde dan ook in hun overwinning, 5-4 6-2.

Hierna nam Partuur Fernando de Boer het op tegen partuur Fabian, in een spannende partij gingen de 2 jongemannen tot het uiterste. En terwijl Fred en Roel de jonge Fabian steunden en een beetje stuurden, deed Sietse Eelsingh dat in het partuur met Fernando en Gerard Lodder. Het partuur van Fabian wist dat ze moesten winnen om een kans te maken op de finale, en ze wisten de partij te winnen met 5-3 6-2. 

Toen moest partuur Fernando er vol voor gaan, de rekenwonders waren al aan het calculeren gegaan, en wisten al wie hoeveel eersten nodig hadden voor een vervolg in de finale. De jeugdigheid van Fernando nam het op tegen de ervaring van Ludwig, hij daagde hem uit, sloeg geweldige kaatsen, werd vol op sleeptouw genomen door de ervaren Sietse, maar sloeg zo nu en dan ook onbezonnen op, waardoor ook veel punten verloren gingen. Gerard slaat minder op, maar er ging zowat geen bal buiten, en hij sloeg alles voorin, daardoor de gevaarlijke Ludwig vermijdend. Ludwig’s partuur won de partij met 5-3 6-6, waardoor zij naar de finale gingen en het partuur Fabian naar de kleine finale, (wij spreken liever niet van een troost finale).


In de andere poule nam partuur Thomas Miedema met zijn maten Kor v/d Wal en Annie Poelstra het op tegen Bas Postma, Rein Jan Buren en Sietske de Bos, het enige volledige eilander partuur deze middag. Ook hier veel spanning, veel eersten beslist op 6-6. Jeugd die alles doet voor een overwinning, en ook won van Bas, Rein Jan en Sietske, het partuur waar veel van werd verwacht. Ze kwamen net te kort, al deed de uitslag anders vermoeden, 5-2 6-6. In de tweede wedstrijd moesten ook zij vol aan de bak om uitschakeling te voorkomen. Tegen Franek Bikowski, Wim Reinigert en Germ Plat, kon het ook alle kant op gaan, weer vaak 6-6, en ook dit keer op beslissende momenten net het geluk niet mee hebben. Bij 5-5 6-4 moesten ze hun tegenstanders feliciteren, en konden ze langs de zijlijn de resterende partijen volgen. 

Partuur Franek nam het nu op tegen het partuur Thomas, en het was zeer eenvoudig; de winnaar speelt in de finale, de verliezers moeten het doen met de strijd om de derde en vierde plaats.

Ook hier de verbetenheid bij de jeugd, en de gedegenheid van de ervaring. Waar Thomas eenvoudig naar de boven sloeg, waarna ze regelmatig weer geretourneerd werden, sloeg Kor de ballen minder ver, maar wel daar waar niemand stond. Ook de opslag ging nogal eens mis, aan beide kanten, waardoor de spanning steeds verder opliep. Bij 5-5 6-2 werd een foute opslag van het partuur Franek hun ondergang. Zij moesten naar de kleine finale, terwijl Thomas met zijn maten naar de grote finale ging.

Eerst werd begonnen met de kleine finale, tussen partuur Fabian en partuur Franek. Hier was het partuur Franek een maatje te groot voor hun tegenstanders. Wim voorin sloeg de ballen regelmatig naar de boven, Franek met zijn dubbel functie, sloeg gedegen op, en wist met soms vreemde capriolen de bal goed weg te krijgen. Bij het partuur Fabian was de pijp leeg, en ze verloren de strijd om de derde plaats met 5-2 6-4.

Ondertussen waren ook de winnaars van de beide poules begonnen met hun partij.

Het werd al snel duidelijk dat Ludwig, Peter en Jos beter waren dan hun tegenstanders, waar Kor en Annie niet konden voorkomen dat Thomas, door het moeizame verloop van de partij, de kop liet hangen. Partij Ludwig won met 5-2 6-6 de eerste prijs.

Nadat alles was opgeruimd, nam Bas het woord, hij bedankte Vishandel de Bakvis voor de sponsoring en de heerlijke salade, Camping Terpstra voor de heerlijke soep en de mooie koningsprijs. Petra voor de mooie kransen, en ieder voor zijn of haar deelname.

Na een rondgang langs de spelers werd Ludwig aangewezen als koning van deze partij. De prijzen werden uitgedeeld door Hessel ”Bakvis” Starrenburg, waarna ieder nog even gezellig bleef evalueren onder het genot van een lekker koud potje bier, fris of wijn.

Het bestuur wil ieder bedanken voor zijn inzet als speler, kaats-aanmerker, bediening van de telegraaf, lijnrechter. En ook nog opmerken dat het niveau van de partijen op Terschelling door de aanwezigheid van spelers van de wal, aardig omhoog gaat. En dat wij heel blij zijn met onze leden van de wal, en spelende gasten. Maar het zal hier nooit een PC worden. Kaatsen op Terschelling is en blijft een gezellig vermaak, waar best een beetje op het scherpst van de snede gespeeld mag worden, waar vinnige opmerkingen best worden gewaardeerd, waar iedereen graag wil winnen. Maar ook waar we met elkaar alles moeten doen, het uitleggen en opruimen van de perken, en het goed laten verlopen van de partijen. Om een goed winnaar te zijn, moet je ook met opgeheven hoofd kunnen verliezen. Er is geen man overboord bij verlies, en het drankje na de wedstrijd smaakt er niet minder om, weet ik uit ervaring, (meerdere keren). Graag tot de volgende partij op 27 juli; de Jaap Bos partij. Ondertussen gaan we lekker door met kaatsen op de maandag avonden  om 19.15 uur.


Alle rangen en standen;


Partuur 1; Ludwig Seerden, Peter Draaisma, Jos van Rosmalen

Partuur 2; Fabian Noordhuis, Fred Fiege, Roel Ewouds

Partuur 3; Fernando de Boer, Sietse Eelsingh, Gerard Lodder

Partuur 4; Thomas Miedema, Kor v/d Wal, Annie Poelstra

Partuur 5; Bas Postma, Rein Jan Buren, Sietske de Bos

Partuur 6; Franek Bikowski, Wim Reinigert, Germ Plat


Poule 1;    partuur 1 - partuur 2; 5-4 6-2

                 partuur 2 - partuur 3; 5-3 6-2

                 partuur 3 - partuur 1; 3-5 6-6


Poule 2;    partuur 4 - partuur 5; 5-2 6-6

                partuur 5 - partuur 6; 3-5 6-4

                partuur 6 - partuur 4; 5-5 2-6


kleine finale;    partuur 6 - partuur 2; 5-2 6-4


finale;              partuur 4 - partuur 1; 2-5 6-6         Ludwig Seerden koning    ©Renze Poelstra